úterý 29. května 2012

NEJASNÉ VYJÁDŘENÍ v manipulaci


NEJASNÁ VYJÁDŘENÍ v manipulaci

Také se vám stalo, že jste od svého nadřízeného dostali tak jasné, konkrétní až vyčerpávající zadání, nad kterým jste si následně lámali hlavu, co tím ten šéf myslel? Naučme se jak jednoduše dostávat jasná zadání a konkrétní úkoly. Naučme si uhájit své nápady.


Velmi častým a hojně rozšířeným jevem při komunikaci se stala taktika, kterou můžeme nazvat Nejasné vyjádření. Tento způsob nekonkrétního sdělení cíleně využívají manipulátoři především v okamžiku, kdy jsou postaveni před nutnost okamžitého rozhodnutí, nebo podání informace a obávají se pozdějších důsledků. Velmi často tento jev můžeme ve své ryzí podobě vidět při televizních rozhovorech, záznamech z jednání sněmoven, firemních poradách, ale i při každodenní komunikaci v rámci rodiny.

Tento způsob vychází obecně z manipulátorova strachu zaujmout k něčemu jasný a konečný postoj s vědomím všech důsledků. Osoba manipulátora si v rámci rozhovoru připadá slabá a tímto způsobem si chce zajistit možnost v pozdější době svá rozhodnutí upravit, nebo vyložit jiným způsobem, který pro něj bude v daném okamžiku nejvýhodnější. Hnacím motorem manipulátora může být:

- Snaha vypadat lépe, než ve skutečnosti (vzdělanější, zkušenější, s větším přehledem)
- Snaha vyhnout se zodpovědnost
- Snaha přisvojit si zásluhy druhých
- Snaha nás znevážit


Nedá mi to, abych neuvedl krásný příklad z nedávné doby, kdy se majitel společnosti na firemní poradě snaží navrhnout způsob jak vstoupit se svými výrobky na zahraniční trh. Celá úsměvná agitace zněla asi takto:

„…Bylo by dobré, abychom zvýšeným úsilím napříč celým spektrem našich produktů posílili snahu o ovládnutí majoritní části trhu a tím se na něm etablovali a stabilizovali s možností dalšího progresivního rozvinutí do dalších států EU…“

Určitě si domyslíte, s jak vítězoslavným pohledem na všechny přítomné shlížel. Aby tento proslov zanechal v podřízených ten správný dojem, s odůvodněním, že má další důležité jednání, schůzi opustil. Podřízení přece dostali jasné zadání, na základě kterého budou následně požadovány výsledky.

Doporučuji na takováto sdělení ihned reagovat. V okamžiku, kdy tento proslov přejdeme a necháme manipulátora odejít s tím, že jsme všemu rozuměli, může se nám při další poradě stát, že po nás budou požadovány kroky, které jsme na základě jasného úkolu provedli. Potom bude pozdě argumentovat původním nepochopením, případně dokonce absencí záměru.

Proto se nebojte ptát i třeba na jednotlivé části nejasného zadání. Tímto donutíte samotného manipulátora se nad problematikou více zamyslet a hlavně mu neumožníte, aby následně své „zadání“ využil proti vám. Může se stát, že manipulátor, protože v této oblasti není plně kompetentní, přejde skoro až k agresi, kterou bude maskovat své neznalosti:

„…Ale vždyť je to jasné. To vám přece nemusím vysvětlovat. Ptáte se na věci, které byste měli chápat…“

V tomto případě je potřeba si zachovat chladnou hlavu a nadhled. Nenechme se zapojit do „boje“ manipulátora. Když pochopíte, že manipulátor tímto maskuje svou neznalost, nezvedejte si na něm své ego, stejně jako se nenechte zahnat se sklopenýma očima do kouta.

Optimální je tento postup:

- Dejte najevo, které části vyjádření jste nerozuměli, případně vám připadá nejednoznačná (můžete se s otázkou obrátit na další účastníky jednání)
- V případě, že manipulátor není schopen, nebo ochoten dané téma konkretizovat, zkuste sami opsat jeho sdělení, ale konkrétně
- Nechte si od něj toto znění schválit (myslel jste to tak?), případně ho dál upravte
- Tímto způsobem můžete získat jasné zadání do té míry, aby na něm bylo možné pracovat
- Pro jistotu po skončení porady rozešlete všem zúčastněným zápis


K dokonalosti tuto techniku používal jeden můj obchodní partner, který se díky ní snažil naopak vypadat jako neuvěřitelně tvůrčí a schopný si poradit s jakýmkoliv problémem. Když jsme řešili detailní koncepci členění hlavního produktu na jeho jednotlivé složky, použil podobně znějící velice fundovaný, zvukomalebný, avšak naprosto prázdný proslov. V okamžiku, kdy na příští poradě jeho kolega přišel s jasnou a poměrně převratnou myšlenkou, tak tento manipulátor s okázalým pokyvováním hlavou s návrhem souhlasil a navíc všem přítomným k jejich údivu sdělil, že přesně toto měl na mysli minule, a že je rád že se tato myšlenka ujala a kolega ji lehce dopracoval. Toto Přisvojování si cizích zásluh je poměrně častý jev a vyžaduje především dobrou paměť a svébytné vystupování.

V tomto případě doporučuji si uhájit prvenství myšlenky s možností připuštění určitého názorového souladu s manipulátorem (v okamžiku, kdy tam opravdu je). Případně můžeme zopakovat manipulátorovi výroky z minulé porady, čímž dáme všem přítomným možnost porovnat, do jaké míry vaše myšlenka byla předem navržena manipulátorem. Nenechme si brát naše myšlenky. Postupem času bychom ztratili motivaci a chuť cokoliv vymýšlet. Navíc pro manipulátora…

Je dobré mít stále na paměti, že v životě nemusíme soutěžit. Všechny výsledky naší práce by měly být dosaženy tvořením, tvůrčí činností.

Výše zmíněný způsob bývá často použit i obráceně, a to při Zbavení se zodpovědnosti za nějaké rozhodnutí. Manipulátor při rozhovoru velmi obecně definuje své postoje tak, aby v případě pozdějších změn v postojích, nebo vhodnosti názoru mohl tento bez problémů změnit a vyjít z debaty, nebo srovnání vítězně.  Toto je jedna z nejčastějších obranných technik využívaných při televizních rozhovorech především politiky. Mají snahu své vyjádření změkčit slovy typu „… v podstatě; …v zásadě; …z velké části; …za určitých předpokladů; …prakticky…“. Tímto způsobem je možné následně celé vyjádření otočit a doložit, že tak bylo míněno.

Nejlepší obranou před takto zavádějícími vyjádřeními je položení dotazů na zkonkretizování, případně vlastní parafrázování s požadavkem na odsouhlasení manipulátorem. Tady často, když je zahnán do kouta použije poslední záchranné lano ve formě: „…To jste řekl vy…“. V tomto okamžiku buď opětovně požádejte o přesné vysvětlení, nebo položte dotaz, s čím z Vaší parafráze dotyčný nesouhlasí. Tímto způsobem, sice komplikovaně, se dá dojít vyjasnění J.

Mluvit jasně a konkrétně, tedy komunikovat čistě, znamená sdělit kdo, kdy, kde, kolik, co a jak. Dále vše doplnit odůvodněním proč. Pro největší jistotu, zda jsme byli pochopeni, nestačí krátký dotaz na konci „…vše jasné?“. Doporučuji, nechat naše sdělení zopakovat komunikačního partnera svými slovy.

D.H.


Žádné komentáře:

Okomentovat